Elliot Fernández

80 anys dels bombardejos feixistes a Barcelona

Publicat el: 16/03/2018 | Actualitzat el:

Fa 80 anys, els dies 16, 17 i 18 de març de 1938, Barcelona va ser bombardejada per part de l’aviació feixista italiana. Es van llançar més de 45.000 quilos de bombes durant 41 hores en dotze atacs que van produir centenars de morts, més de mil ferits i desenes d’edificis totalment destruïts. Per aquest motiu, aquest 16 de març de 2018, 80 anys després, es recorden aquells bombardejos feixistes a la ciutat de Barcelona i d’altres punts del país.

Per commemorar aquesta data el Museu d’Història de Catalunya ha realitzat un vídeo amb l’experiència de testimonis que van viure en primera persona aquells terribles dies. El vídeo el protagonitzen quatre membres del Consell de Savis del museu, que van viure en primera persona els atacs aeris: el Sr. Pere Basté, que tenia 16 anys i era voluntari de la Creu Roja; la Sra. Roser Rosés, que era una nena de 12 anys, el seu germà, el Sr. Pere Rosés, que en tenia 14; i el Sr. Antoni Verdú, que només en tenia 8.

Els bombardejos aeris sobre Barcelona de març de 1938

Mapa dels Bombardejos aeris sobre Barcelona. Font: El Punt Avui 15.03.2018

Mapa dels Bombardejos aeris sobre Barcelona. Font: El Punt Avui 15.03.2018

Els terribles bombardejos de l’aviació feixista italiana sobre Barcelona durant la Guerra civil van ser els més devastadors després del que es produí a la ciutat basca de Guernika. Van causar 875 morts, dels quals 118 infants. Un total de 1.500 persones van resultar ferides i 48 edificis van resultats destruïts. Està considerat el primer bombardeig per saturació de la història (atac a una zona concreta amb un gran nombre de bombes).

Destrucció als carrers de Barcelona després dels bombardejos

Destrucció als carrers de Barcelona després dels bombardejos feixistes

“Cal crear una sensació de terror immediat entre la població enemiga, destruint contínuament la ciutat, els centres urbans, totes les fonts de vida i sotmetre’ls a un malson del qual no puguin despertar i que els obligarà a rendir-se”. Així s’expressava el general Francesco Pricolo, que va comandar els esquadrons de l’aviació feixista italiana que va bombardejar Barcelona des de la nit del 16 fins al 18 de març, especialment el dia 17.

Els bombardejos feixistes també es van estendre a d’altres punts de Catalunya. Durant els mesos de gener a març de 1938 es produïren els bombardejos aeris sobre un gran nombre de municipis, com ara Barcelona, Figueres, Granollers, Lleida, Reus o Tarragona, va ocasionar més de 5.500 víctimes mortals a Catalunya, a més de grans destrosses i un record traumàtic que encara avui resta en la memòria col·lectiva dels ciutadans i ciutadanes.

La duresa de la guerra, que fins aquell moment no s’havia viscut en primera persona a Catalunya, es començava a fer evident. Es van viure situacions d’escassetat de productes, i és l’any de les evacuacions de població civil de les grans ciutats.

El Consell dels Savis del Museu d’Història de Catalunya

El Consell dels Savis, és una activitat d’intercanvi intergeneracional que forma part del programa educatiu que té el Museu d’Història de Catalunya i que compta amb la participació de persones que comprenen edats que van des dels seixanta-nou fins als noranta-dos anys d’edat.

Cadascun dels avis del Consell tenen una història de vida que ens ajuda a comprendre diferents períodes històrics del nostre país; expliquen el record que tenen desinteressadament a les generacions més joves, ja sigui al Museu o a les escoles i instituts, de la Generalitat republicana, de la Guerra Civil i la immediata postguerra, la dictadura franquista, la transició i la democràcia actual. Els savis del Consell es dediquen a explicar les seves vivències més personals i quotidianes, il·lustrant als alumnes amb altres temes com l’escola on anaven, a l’edat que es van posar a treballar, etc.

En aquest vídeo han volgut compartir la seva experiència d’aquells tres dies de terror a Barcelona rememorant episodis dolorosos com les desastroses conseqüències de la bomba que va caure sobre un camió de trilita, un explosiu molt potent, davant del Coliseum.


Més informació sobre la guerra civil a Catalunya:

 

Autor: Elliot Fernandez
Creative Commons

Tots els continguts es publiquen sota llicència Creative Commons. Sou lliure de: compartir i adaptar el material en qualsevol mitjà i format, distribuir i comunicar públicament l'obra i fer-ne obres derivades sempre i quan no se'n faci un ús comercial.

Web realizada per HispanTIC