Elliot Fernández

El futur del periodisme

Publicat el: 06/07/2009 | Actualitzat el:

La crisi acabarà amb periodisme? Quan diaris han tancat a tot el món? La professió periodística s’ha d’adaptar al nou context econòmic i tecnològic? El periodisme ciutadà acabarà amb el periodisme professional? Són preguntes a les quals els mateixos periodistes intenten buscar-hi respostes. Sens dubte aquest és un debat molt viu a la blogsfera periodística. Des de fa uns mesos vaig recopil·lant articles d’aquí i d’allà que trobo a la xarxa sobre aquests temes. Avui els comparteixo amb tots vosaltres.

  • El futuro del periodismo (Rafael Díaz Arias). El periodista defensa que s’ha de lluitar per la informació responsable i de qualitat. Creu que la professió periodística no està condemnada a mort però s’han de trobar nous models de negoci.
  • Agua y aceite (Nacho de la Fuente). El periodista Nacho de la Fuente creu que el veritable motiu de la crisi del periodisme es troba no haver-se sabut adaptar als nous reptes que presenta Internet.
  • Observatorio del Renacimiento del Periodismo (Miquel Carvajal). El renaixement del periodisme ha de venir a través de l’aprofitament de les eines que ens ofereixen Internet. El naixement de nous mitjans digitals és l’esperança pel periodisme.
  • Los medios se están tragando a los periodistas (Pau Llop). Per evitar l’allau d’acomiadaments en el sector cal apostar pels nous formats. Cal valentia.
  • Por qué los periodistas merecen ganar poco (R. G. Picard). Cal situar aquest article als Estats Units. Defensa que els periodistes, davant les dificultats per les quals passen les empreses editores, no estan fent gaire per sortir d’aquesta crisi.
  • Nos echarán de menos (Sílvia Cobo). Explica la periodista que els mitjans tradicionals (diaris, televisions …) amb l’arribada de la xarxa perden el monopoli informatiu, ja no són “la font” informativa. A Internet blogs i d’altres xarxes socials han trencat amb el monopoli del periodista per informar. En aquest context, es pregunta la Sílvia, qui necessita un mediador? Qui trobarà a faltar als periodistes?
  • ¿Todo el mundo puede ser periodista? (La Vanguardia). Què creuen els blocaires sobre aquesta qüestió? La notícia recull la opinió de diversos blocaires al voltant de l’afirmació del periodista de la BBC Ben Hamersley que assegurà que amb les noves tecnologies “tothom pot ser periodista, com tothom pot ser fotògraf, cantant, actriu, però només els bons cobren per això”.
  • YouTube pide a los mejores que den lecciones de periodismo (a ciudadanos) (Cristina F. Pereda, de Soiut). Pot esdevenir qualsevol ciutadà periodista per uns moments? Això és el que YouTube (entre d’altres xarxes socials) pretén. I per això dóna lliçons als seus usuaris gràcies a la col·laboració d’importants periodistes nord-americans. Les xarxes socials estan acabant amb els periodistes professionals?
  • Cosas que ciertos periodistas no quieren decir ni escuchar (Félix Soria). Soria tracta d’analitzar una mica més en profunditat les causes de la profunda crisi de vendes en què està sumida la premsa escrita, tractant d’anar més enllà del simple “és la crisi” oa l’encara més simple “és per Internet”.
  • Irán tiene una pregunta para usted, señor presidente (John Dickerson). Un article molt interessant on s’explica la nova estratègia comunicativa de la Casa Blanca.
Autor: Elliot Fernandez
Creative Commons

Tots els continguts es publiquen sota llicència Creative Commons. Sou lliure de: compartir i adaptar el material en qualsevol mitjà i format, distribuir i comunicar públicament l'obra i fer-ne obres derivades sempre i quan no se'n faci un ús comercial.

Web realizada per HispanTIC