Espanya va indultar els polítics catalans.

Espanya va indultar els polítics catalans. Qui anirà lliure
El govern espanyol, amb l’esperança de normalitzar la situació a Catalunya, ha decidit indultar els polítics catalans que compleixen presó. Qui serà alliberat i quina és la reacció davant d’això?

El dimarts 22 de juny, el govern espanyol va decidir indultar nou polítics catalans que compleixen condemnes de presó. Aquests són els condemnats per un intent fet l’octubre del 2017 de declarar la sobirania de Catalunya i separar aquesta regió d’Espanya. Entre els indultats hi ha l’exvicepresident de l’Administració autonòmica de Catalunya, Oriol Junqueras, que va ser condemnat a 13 anys de presó, l’expresidenta del parlament local, Carme Forcadel, que va ser condemnada a 11 anys i 6 mesos, i el l’exconseller (conseller) de Relacions Exteriors, Raul Romeva, amb un mandat de 12 anys, i altres personatges destacats de Catalunya. La seva estada a la presó provoca constants protestes a la regió.

L’objectiu de l’indult és “desactivar la situació” a Catalunya

Segons el president del govern espanyol, el socialista Pedro Sánchez, que va intervenir després de la reunió del Consell de Ministres amb una explicació de la posició del govern, l’objectiu de l’indult és “desactivar la situació” a Catalunya, vetllar per la societat. pau, crear les condicions favorables per al diàleg entre el govern i l’administració local, representada pels partidaris de la independència. El perdó, segons Sánchez, ve dictat per la necessitat de resoldre el conflicte polític, d’obrir una nova etapa en les relacions amb Catalunya.

Per al govern espanyol, l’indult és el primer pas cap a la normalització de les relacions amb Catalunya. En el futur, Madrid pretén oferir als catalans l’ampliació dels seus drets autonòmics transferint-los una sèrie de funcions estatals i augmentar el finançament autonòmic. Tot això, segons les autoritats centrals, hauria de convèncer els separatistes perquè abandonin la idea d’independència i, així, vetllin per la unitat d’Espanya.

Oposició parlamentària contra l’indult

Els partits de l’oposició al Parlament espanyol, representats per forces liberals i conservadores, estan rotundament en contra de l’indult als catalans. Aquest rebuig també és recolzat per molts antics dirigents i activistes del governant Partit Socialista Obrer Espanyol, que, com representants de les forces de l’oposició, van participar en una grandiosa manifestació celebrada el 13 de juny a Madrid per reclamar que els condemnats no fossin alliberats.

El perdó és una mesura oportuna

Roberto Jesús Fernández, catedràtic de ciència política de la Universitat de Madrid, entrevistat per DW, no espera “evolució política ràpida” de l’indult. No obstant això, al seu parer, estem parlant d’una “mesura oportuna”. Així, la bona voluntat mostrada pel govern està pensada per moure les negociacions de l’acord català, que es van reprendre al juliol, que es van estancar el 2020 per la manca de voluntat de les parts -govern i administració- per trobar-se a mig camí.

Jordi Soler, politòleg independent de Barcelona, ​​considera l’indult “una mesura positiva però insuficient”. En una conversa amb DW, va expressar l’opinió que els partidaris de la independència mai renunciaran a la seva reivindicació: el dret a l’autodeterminació. Doncs bé, el fet que el govern segueixi parlant de la unitat de l’Estat “no contribuirà a l’èxit de les properes negociacions”.

Mentrestant, les opinions dels observadors enquestats coincideixen que l’indult agreujaria les ja molt tenses relacions entre el govern i l’oposició parlamentària, que ja ha acusat les autoritats de “trair els interessos de l’Estat” i ha anunciat la seva intenció de recórrer la decisió del govern als jutjats. .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.