Elliot Fernandez
*Avís de cookies: utilitzem cookies de tercers per millorar la gestió d'aquest web.

Estats Units va intentar comprar la successió de Franco

Estats Units a través del seu Secretari d’Estat Herny Kissinger va intentar comprar la successió de Franc mesos abans de la seva mort. Així ho explica el periodista Eduardo Martín de Pozuelo que durant molts anys ha investigat sobre la relació de l’Espanya franquista amb la Casa  Blanca. La seva obra, publicada en 2007, “Los secretos del franquismo. España en los papeles desclasificados del espionaje norteamericano desde 1934 hasta la Transición” és una obra més que interessant per a abordar des de dintre el paper que van jugar els Estats Units durant el règim franquista.

Martín de Pozuelo va investigar directament en els Arxius Nacionals de Washigton i va descobrir dels documents ara desclassificats dades que fins a ara no es coneixien amb total seguretat. A més gràcies a l’estudi d’aquests documents de l’espionatge nord-americà sabem que Estats Units va tenir molt interès per exemple en acostar-se al príncep Juan Carlos quan aquest va ser nomenat successor de Franc en 1969 i també sabem que Washington tenia previst en 1973 un pla per a forçar al govern de Carrero Blanco a canviar la seva política exterior al voltant de la Guerra del Yum Kippur.

Ara sabem que la CIA des de 1974 elaborava parts diaris sobre l’estat de salut del dictador. Martín de Pozuelo va assolir trobar un plec d’aquests documents etiquetats com de màxim secret, entre els mesos de gener i febrer de 1975. En ells s’explicaven els secrets d’un pla per a comprar la família de Franco perquè aquesta convenceria al dictador que havia d’abandonar el poder i cedir-lo a Juan Carlos. Els papers rebel·len que les converses amb la família van existir i que els Franc el que més els preocupaven és que una vegada Franc s’hagués retirat del poder se’ls concedís un indult.

Un dels documents deia: “Juan Carlos ha confirmado que mantiene conversaciones con la familia de Franco acerca de renuncia, y que éstas se hallan en punto muerto respecto al acuerdo económico y a la concesión del indulto susceptible de alicar a la familia en el momento de la renuncia de Franco. Según estas informaciones, Juan Carlos mantendría en el cargo de presidente a Arias Navarro”. Com assenyala Martín de Pozuelo del part secret es desprenen dos fets: “uno, que la familia de Franco se oposo a que Juan Carlos asumiera interinamente la jefatura del Estado cuando el dictador estuvo aquejado de la flebitis de 1974 y otro, totalmente desconocido, que a comienzos de 1975, cuando Franco aún no había vuleot a la enfermer, a su familia solo se separaba de la reunicia una cantidad desconocida de dinero, y una amnistía que debería evitarles unas misteriosas responsabilidades penales que nadie exigió y que no explicitaron ni sus presuntos implicados ni la CIA”. (cita textual de Martín de Pozuelo pàgina 332).

L'autor: Elliot Fernandez

Enllaç permanent: https://elliot.cat/estats-units-successio-franco/