Elliot Fernández

“La Catalunya moderada ha fet sonar la corneta”

Publicat el: 08/12/2009 | Actualitzat el:
Josep Ramomeda, durant una conferència a la Universitat Pompeu Fabra (2014). Fotografia: UPF (https://www.flickr.com/photos/universitatpompeufabra)

Josep Ramomeda, durant una conferència a la Universitat Pompeu Fabra (2014). Fotografia: UPF (https://www.flickr.com/photos/universitatpompeufabra)

Josep Ramoneda, director del CCCB, publica un article en un diari imprès on analitza l’editorial conjunt dels 12 diaris catalans de fa uns dies. Ramoneda s’expressa molt clarament: els autors intel·lectuals de l’editorial volien neutralitzar les opcions “radicals” (independentistes) davant de la proximitat de la sentència desfavorable del TC i del 13-D i. La nostrada classe política catalana té molt clar que la resposta a la sentència del Constitucional ha de ser moderada i ha de venir des de la centralitat, no donant peu al creixement de les opcions independentistes. Es vol evitar que “Catalunya es trenqui” en multitud de partits.

El editorial de 12 periódicos catalanes que tanto ruido ha generado se puede considerar como el primer documento oficial de la sociovergencia. Ante los rumores insistentes sobre una inminente sentencia negativa contra el Estatuto, se llama a la movilización de la centralidad catalana con la intención de evitar que la respuesta sea liderada desde sectores radicales o, si se prefiere, desde el independentismo.

Pero sí hay un interés compartido entre CiU y el PSC: que las elecciones se disputen en el terreno central -el suyo- y que las trifulcas políticas no se traduzcan en un desbordamiento del espacio político catalán, con una multiplicación de candidaturas que -en caso de una baja participación- podría traducirse en un parlamento ingobernable.

S’està preparant el terreny per a la sociovergència? D’aquí a poc ho sabrem.

Autor: Elliot Fernandez
Creative Commons

Tots els continguts es publiquen sota llicència Creative Commons. Sou lliure de: compartir i adaptar el material en qualsevol mitjà i format, distribuir i comunicar públicament l'obra i fer-ne obres derivades sempre i quan no se'n faci un ús comercial.

Web realizada per HispanTIC