Elliot Fernández

Les mancances de l’Ambicia’t

Publicat el: 26/09/2007 | Actualitzat el:

Terrassa disposa com a Barcelona d’un servei públic de lloguer de bicicletes, l’Ambicia’t. Hi ha però algunes diferències importants entre una ciutat i l’altre. Per exemple, mentre a Barcelona donar-se el servei és de pagament (amb una quota crec recordar de 26 euros a l’any) a Terrassa el servei és totalment gratuït. Però la principal diferència entre ambdós serveis és la xarxa d’estacions de bicicletes. A Terrassa la xarxa és força reduïda, quedant limitada només al Centre de la ciutat.

Aquesta xarxa limita o directament impossibilita els desplaçaments entre un extrem i l’altre de la ciutat. Això i la nul·la existència de carrils bicis són les dues grans mancances d’aquest servei a Terrassa. Com a usuari de la bicicleta des de fa molts anys a la ciutat i també del servei de l’Ambicia’t proposo algunes mesures per millorar-lo:

  • S’haurien de crear punts de recollida de bicicletes a barris perifèrics de la ciutat, permeten així­ una mobilitat molt més gran dins de la ciutat. Això faria incrementar el número d’usuaris (que em consta que és bastant alt tot i les limitacions actuals). A més donaria servei als ciutadans dels barris allunyats del centre i els permetria realitzar desplaçaments des del seu domicili a punts clau (Estació Renfe i Catalans, Universitats, Ajuntament…) en bicicleta. Aquesta possibilitat ara mateix no existeix.
  • Incrementar la xarxa de carrils bicis, segregant-los de la calçada. Vull adreçar un missatge als responsables de Ví­a Pública: els asseguro que el carril bici del Passeig 22 de Juliol al seu pas pel barri de les Arenes és d’un perill extrem i està mal dissenyat, tallant-se de cop, canviant de banda de la calçada contí­nuament…
  • Potenciar un codi de bona circulació entre els ciclistes per tal que es facin respectar les normes de circulació i tots plegats anem més segurs pel carrer. S’hauria de consensuar amb el sector una ordenança que regulés la circulació de les bicicletes per la ciutat.
  • A més l’Ajuntament hauria de promoure l’ús d’assegurances de responsabilitat civil per a ciclistes en cas d’accident.
  • Per l’últim canviar el sistema de recollida de les bicicletes, fent-lo més àgil i ràpid (m’he trobat alguna vegada haver d’esperar més de 10 minuts perquè el sistema informàtic no funcionava). A Barcelona és totalment automàtic, poder s’hauria d’estudiar implantar aquest sistema aquí­ també.

Coses que no canviaria:

  • La seva gratuïtat
  • La disponibilitat de les bicicletes durant 4 hores.

Nota: He llegit recentment que es vol obrir una nova estació al centre cí­vic de Ca n’Anglada. Seria un primer pas per expandir la xarxa a la resta de la ciutat, però encara està molt lluny el servei d’arribar a tota la ciutat.

Autor: Elliot Fernandez
Creative Commons

Tots els continguts es publiquen sota llicència Creative Commons. Sou lliure de: compartir i adaptar el material en qualsevol mitjà i format, distribuir i comunicar públicament l'obra i fer-ne obres derivades sempre i quan no se'n faci un ús comercial.

Web realizada per HispanTIC