Elliot Fernández

No és un editorial sobiranista

Publicat el: 27/11/2009 | Actualitzat el:

La d’ahir no era un editorial sobiranista (text editorial). És, com s’afirma al blog Aubachs, “un crit d’alerta a un projecte espanyol del qual se’n vol formar part, en la línia tradicional del catalanisme polític”. I és clar, tota la blogsfera socialista-convergent-ecosocialista va saltar d’alegria i xerinola i no es va estar d’iniciar una campanya en suport a l’editorial, tal i com informava en Janquim des del 3cat24.cat en una excel·lent crònica, per cert. Doncs aquest blog no es va afegir ni s’afegirà a cap campanya per salvar l’Estatut. Valoro positivament el gest d’unitat dels diaris catalans que van subscriure l’editorial. Però en el fons el que hi ha al darrera de l’editorial és el tradicional i gastat missatge del catalanisme polític: la integració de Catalunya a Espanya.

Torno a citar a Aubachs perquè crec que és un anàlisi molt correcte i vàlid el que fa de l’editorial d’ahir: “El text m’ha semblat el memorial de greuges: una reivindicació pel reconeixement de la singularitat de Catalunya, una Catalunya que reclama participar en el projecte d’Espanya. En la tradició del catalanisme polític històric. Amb una diferència, però; la de 150 anys d’intents d’elaborar un discurs sobre el projecte espanyol des de Catalunya que en permetés la seva integració, i 150 anys per tant de poder analitzar els resultats obtinguts”.

Perquè quina dignitat volem per Catalunya? La d’aquell Estatut retallat i pactat a Madrid o la de l’Estatut del 30 de setembre? És el que opina en Partal a Vilaweb:

Però crec que, des del respecte a la iniciativa, també hem de parlar clar. Per mi, és procedent de referir-se en termes de dignitat a l’estatut que va aprovar el Parlament de Catalunya, però no crec que l’estatut retallat que es va votar finalment en referèndum siga de cap manera un estatut digne. Que siga l’estatut que era possible, o que era oportú, no diré que no; però digne, no.

Autor: Elliot Fernandez
Creative Commons

Tots els continguts es publiquen sota llicència Creative Commons. Sou lliure de: compartir i adaptar el material en qualsevol mitjà i format, distribuir i comunicar públicament l'obra i fer-ne obres derivades sempre i quan no se'n faci un ús comercial.

Web realizada per HispanTIC