Elliot Fernández

7.700 símbols franquistes identificats a tot el país

Publicat el: 30/09/2010 | Actualitzat el:

El Memorial Democràtic (Generalitat de Catalunya) ha acabat d’identificar prop de 7.700 símbols franquistes a Catalunya. Segons la nota de premsa publicava al lloc web “el cens de simbologia franquista, elaborat pel Memorial Democràtic a través d’universitats de tot Catalunya, és el primer d’aquestes característiques que rastreja el territori català, excepte la ciutat de Barcelona, ja que fins ara l’estudi més extens l’havia elaborat l’Ajuntament de la ciutat comtal l’any 2005″.

A través d’un mapa els usuaris poden conèixer comarca per comarca quins símbols d’època franquista encara perviuen entre els nostres carrers.

El cens dóna com a resultat (atenció la dada) que “el 93 % dels símbols localitzats en l’estudi del Memorial Democràtic són plaques d’habitatge, però encara resten 41 rètols de carrers, 38 monuments, 26 creus i 20 gravats o relleus vinculats al franquisme”. Respecto molt la feina feta per les universitats del país (responsables de realitzar aquest cens) i com a historiador valoro la feina feta, però em faig una pregunta: realment valia la pena consumir temps i energies per realitzar aquest cens que ens ha donat com a resultat que el 93% dels símbols franquistes són plaques d’habitatge?

Sincerament, si el 93% dels símbols franquistes que encara queden al país són plaques d’habitatge vol dir que s’ha fet força neteja i s’han eliminat pràcticament tots els símbols franquistes aixecats durant la dictadura. La nota de premsa aclareix, per si quedava algun dubte: “l’estudi recomana, per exemple, la substitució de totes les plaques d’habitatge, la retirada de totes les plaques que senyalitzen carrers o places, la retirada de tots els relleus amb l’àliga imperial i la retirada, on en alguns casos la senyalització, dels monuments amb simbologia franquista”.

O sigui que els nostres representants polítics han necessitat gastar diners públics per realitzar aquest cens per arribar a la conclusió que calen substituir les plaques dels habitatges que encara porten l’àliga imperial? Increïble!

Sincerament crec hi ha altres formes per promoure la recuperació de la memòria històrica. Gastin el pressupost en recerca universitària, per exemple, faran un favor a les universitats (que passen per un moment difícil econòmicament parlant) i als joves investigadors (i que consti que qui escriu aquestes línies no forma part de cap grup d’investigació sobre el franquisme o la guerra civil).

Altre qüestió que ens podríem plantejar, però això ja és potser més delicat, és si cal retirar tots els símbols franquistes. Vull dir, la dictadura franquista també forma part de la nostra història, ens agradi o no (personalment hagués preferit que mai hagués existit, es clar). Com a historiador no crec que s’hagi d’eliminar una part de la nostra història pel simple fet que no ens agradi. Evidentment estic d’acord en treure els escuts franquistes dels edificis oficials, o les estàtues eqüestres del dictador de la via pública, però una tomba, un vitrall o una creu?

Saben que passa en realitat, paguen aquests estudis i munten aquest màrqueting polític (vegis Memorial Democràtic) per tapar que la democràcia espanyola (incloc catalana) encara no ha condemnat als criminals que van participar d’un règim il·legitim, cruel i assassí durant prop de 40 anys. Això és el que passa. La resta és fum.

Autor: Elliot Fernandez