Elliot Fernández

WikiLeaks filtra cables nord-americans secrets

Publicat el: 28/11/2010 | Actualitzat el:

Els diaris The New York Times, Der Spiegel, Le Monde i The Guardian han començat a publicar els milers de cables (telegrames) del Departament d’Estat nord-americà filtrats per Wikileaks. És la major filtració de documentació secreta de la història. La informació és ingent i caldrà molt de temps per desxifrar-la.

Ara mateix és tal la informació que es fa difícil seguir-la. The Guardian ha publicat un mapa del món per classificar els documents secrets per països.

Les xifres de la filtració

Els documents filtrats que els diaris abans esmentats han començat a fer públic des d’avui, tenen una dimensió sense precedents: més de 250.000 telegrames diplomàtics americans, és a dir, la correspondència intercanviada entre el Departament d’Estat a Washington i les ambaixades entre els anys 2004 i 2010.

El cas d’aquests documents, filtrats per WikiLeaks, s’ha fet en contra de la voluntat del Departament d’Estat. Explica el diari Le Monde que la divulgació d’aquest telegrames diplomàtics confidencials d’una potència com els Estats Units que està enmig de totes les relacions internacionals servirà per conèixer gran informació que fins ara ha estat amagada al públic.

Com i a on conèixer els documents filtrats?

En els diaris anteriorment esmentats. Són cinc grans diaris internacionals que des d’avui aniran publicant a les seves versions en paper i digital la informació que ha estat filtrada.

Autor: Elliot Fernandez
Creative Commons

Tots els continguts es publiquen sota llicència Creative Commons. Sou lliure de: compartir i adaptar el material en qualsevol mitjà i format, distribuir i comunicar públicament l'obra i fer-ne obres derivades sempre i quan no se'n faci un ús comercial.

Web realizada per HispanTIC